Sağlıklı Bronzlaşmanın Sırları Nelerdir?

Sağlıklı Bronzlaşmanın Sırları Nelerdir?

Cildimizde melanin isimli pigmentler bulunmaktadır. Cilt rengini veren bu pigmentler herkeste farklı miktarda bulunur. Bu nedenle açık renkli tenden esmer tene kadar 7 farklı cilt rengi vardır.

NEDEN BRONZLAŞIRIZ?

Bu pigmentlerin sayısı yazın güneşle birlikte arttığı için bronzlaşılır. Bilinçli olarak bronzlaşmak gerekir. Bunun için belirli saatlerde, belirli dinlenme aralıkları vererek güneşe çıkmak ve sık sık güneş koruyucu kremler sürmek önemlidir.

CİLDİMİZİ GÜNEŞE KARŞI NASIL HAZIRLAMALIYIZ?

Bahar mevsiminin kendine özgü özellikleri vardır. Bu mevsimde çiçekler açar, yapraklar yeşerir, büyür, doğa uyanır, bu uyanma aynı zamanda canlanmadır. Cildimizde de bu canlanmanın yaratılması, onun savunmasının artmasını, doğanın getirdiği alerjenlerle ve güneşin olumsuz etkileriyle de mücadele etmesini sağlayacaktır. Cildimizi doğru şekilde uyararak daha toleranslı (hassas olmayan), daha sağlıklı ve genç yapabiliriz.

Ayrıca güneşten korunma, güneş sonrası da devam eden süreçte ne yapabildiğimiz ile ilişkilidir. Kuruyan cilde dışarıdan sürülecek nemlendiriciler, bariyerin onarılması sırasında kullanılabilecek onarıcı özellikteki mineral (çinko)-vitaminlerden (A,E,C vitaminleri) zengin ürünleri içerebilir. Destek olarak mevsimsel meyve ve sebzelere ek olarak bioflavonoidler, C vitamini, yeşil çay, alfa lipoik asit, E vitamini, polifenoller gibi yüksek antioksidan özellikli vitaminlerin yaz aylarında da alımında düzenlilik önemlidir.

GÜNEŞ CİLDİMİZE NASIL ZARAR VERİR?

Güneş ışığının zararlı etkileri ultraviyole ışınlarının cildimizde yarattığı olumsuz etkilerdir. Ultraviyole A ve B, cildimizde renk değişimlerine (lekeler), kılcal damarların ortaya çıkmasına (rozasea vb.), benlerin ve kötü huylu lezyonların (melanoma, cilt kanseri) oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca cildin hyaluronik asit üretimini bozar, hücre DNA’sında da kalıcı hasara yol açarak cildi yaşlandırır. Hücrelere kadar ulaşabilen ulraviyole ışınları aslında belirli dalga boyu olan radyasyondur; zararlı olan etkilerini ise az önce belirttiğim gibi doğrudan hücrenin DNA’sını etkileyerek yapar. Böylece DNA’nın kendi kendini onaramaz hale gelmesine neden olur. Her hücrenin bir çekirdeği ve onun içinde de vücudumuzun temel kodlarını oluşturan DNA adı verilen bir protein yapı bulunmaktadır. DNA kodlarına göre üretilen proteinlerin başlıcaları olan kollajen ve elastik lifler, bu hasar sonrasında ya üretilemez ya da hasarlanır. Bu durumda cildin sıkılığı ve elastikiyeti bozulur. Bunun adı yaşlanmadır.

Güneşin yararlı olduğu durumlar da vardır. Vücutta ultraviyole ışınları ile ciltte D vitamini sentezlenir, D vitamini kemik yapımında çok önemli role sahiptir. Ayrıca bazı hastalıklar ultraviyoleye olumlu yanıt verebilmektedir. Sedef hastalığının, bazı cilt hastalıklarının ve aknelerin iyileşmesinde de olumlu etkileri vardır.

Yaz ayları ve sıcak havanın insan bedeni üzerinde birçok etkisi vardır. Sıcak hava ve güneş ışığının olumsuz etkilerine karşı, bazı önlemlerle cildimizi hazırlayabilir, böylece güneşin ve yazın keyfini doyasıya çıkartabiliriz.

Bu yorumlar firmamızdan bağımsız bir şekilde kullanıcılar tarafından yapılmıştır. Soru & Cevap (Sorularınız Doktorumuz veya Asistanı tarafından cevaplanmaktadır.
  • 1
    1 answers
    ASIM 27.08.2021 23:51:23

    Merhaba Betül hocam. Güneşte kollarım 1.derece güneş yanığı oldu. Eski haline nasıl getirebilirim? alt ve üst kolum farklı renkte şuan

    1
    • doktor
      27.08.2021 23:51:34

      Merhaba Bu gibi durumlarda hastayı görmeden bir tedavi planlamak oldukça zordur. Ne zaman oldu,hangi ilaç kullanıldı, yanığın derecesi,durumu ve benzeri şekilde ki durumları bilmeden bir şey söylemek pek doğru olmaz. İstanbul’da yaşıyorsanız muayene etmek ve gerekli tedavi planını oluşturmaktan mutluluk duyarım. Sevgiler

 

Copyright ­© 2018 - 2023

Telefon

Telefon

WhatsApp

WhatsApp

Bize Ulaşın
Kapat
Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.