Malum yaz aylarındayız ve güneşin en yoğun olduğu bu günlerde, deniz mevsiminin de açılmasıyla güneşin zararlı etkilerini minumuma indirme konusu yine gündemimizde. Bir dermatolog olarak öncelikle şunu belirtmek isterim, yaz ya da kış fark etmez, cildimizin sağlığı için düzenli olarak koruyucu krem kullanmalıyız. Yüz, boyun, dekolte ve elleri koruyarak belirli sürelerle güneşlenmek D vitamini açısından vücut için gerekli çünkü.
Bizim için doğru olan ürün hangisi ? Tek bir ürünü cildimizin her bölgesinde kullanabilir miyiz? Hangi üründe ne tür içerikler mevcut? Leke sorunu olan ciltlere nasıl bir bakım önerilir ? Bana gelen maillerde sıkça karşılaştığım sorulardan yola çıkarak sizlere güneş koruyucu kremlar hakkında bir yazı kaleme almak istedim. Keyifli okumalar..
Yüz bölgesi ve vücut için güneş kremi seçerken ilk olarak odaklanmamız gereken konu nedir? Onca marka ve tip arasında neye göre seçim yapılmalı?
Yüz bölgesi için ürün seçmek cildimizin hangi özellikleri olduğuna ve nelere ihtiyaç duyduğuna bağlıdır. Kuru, hassas ve kızarıklıkları olan ciltler çinko içeriği yüksek ya da mineralli ürün kullanırsa ciltleri daha fazla kuruyabilir, bu tip cildi olanlar daha fazla nemlendirici özelliği olan peptidli, shea butter, rose hip içerikli veya yatıştırıcı özellikli ürünler kullanabilir. Hem kozmetik hem de dermokozmetik ürünler arasında birçok markada bu içerikler var. Cildinde lekesi olan kişiler daha önce bahsettiğim leke önleyici ürünlerin üzerine tam koruma sağlayan 30-50 faktörlü güneş koruyucuları, gerekirse 1-2 saat aralarla sürmelidirler.
Vücut için düşüncem biraz daha farklı olacak. Bildiğiniz gibi D vitamini başta kemik sağlığı olmak üzere iç organ ve cilt sağlığı hatta bağışıklığımız için de çok önemlidir. Organik olan tek D vitamini kaynağı güneştir. Kol ve bacakların hatta gövdenin belirli bir süre koruyucu krem kullanmadan güneşten faydalanması şart. Yüz, boyun, dekolte ve ellere koruyucu krem süt sürerek, diğer yerlere ise nemlendirici vitamin ve mineral içerikli yağlar (sık sık sürmek şartıyla) sürerek günde 20 dakika güneşlenmek faydalı. Çok beyaz kişiler güneş ile ilk buluşmalarında yine de tüm vücudu korumalılar. Aksi halde güneş yanığı olur. Bu tip açık tenli ciltlerin renkleri biraz koyulaştığı zaman daha güvenli olacaktır.
Göz çevresi ve dudaklar daha ince deriye sahip olduklarından farklı bir güneş koruyucu kullanmalı mıyız?
Göz çevresi ve dudakların üstü mimikler sayesinde cildin diğer bölgelerine göre daha fazla kırışır. Bu bölgelerin her kremini özenle belirlemek gerekir. Yüz için kullanılan serum ve kremlerin dokuları yoğun ise bu bölgeler için fazla olabilir, ciltte yağ butonlarına neden olabilir. Benzer şekilde güneş koruyucular için de bu durum geçerlidir. Akışkan özelliğini koruyan güneş koruyucular yüze ve aynı zamanda göz çevresine de sürülebilir. Bir göz çevresi kremini seçerken göz çevresinin neye ihtiyacı olduğunu iyi belirlemek gerekir, göz altında koyu halkaları olan, ince göz cildine koruyucudan önce C vitaminli, K vitaminli, arbutinli, serumlar ve ilave olarak da peptidli serum/ nemlendiriciler sürmek gerekebilir. Daha sonra en üste ince dokulu 30-40 korumalı bir güneş sürülebilir.
Cilt tonunu eşitleyen, leke açma özelliği olan kremleri yaz aylarında kullanmak riskli mi? Lekelerle savaşan kremlerin içeriğinde neler olmalı?
Cildin tonu ile ilgilenmek veya lekelerini açmaya çalışmak kremlerle veya tıbbi yöntemlerle de desteklenerek sadece sonbahar-kış aylarına özeldir. Ancak, elbette yaz aylarında cildin daha fazla lekelenmesini engelleyen özel içerikleri ben de tavsiye ediyorum. Bunlar arasında özellikle alfa arbutin içeriğini güvenli buluyorum. Soyma etkisi olan ürünlere ara veriyorum. Cildin soyulması cildi güneşe daha duyarlı hale getirerek cilt lekelerinin derinleşmesini de tetikleyebilir. Ayrıca yine dozunda bir C vitamini serum, hyaluronik asit taşıyıcısıyla beraber kullanılabilir. Coenzim Q 10 içerikli ürünlerin de hücre içindeki oksijen ve enerji üretimi üzerindeki etkileri sayesinde cildin lekelenmesini önlediği ve güneş hasarını engellediğini tecrübe edindik. Şimdi bazı güneş koruyucuların içeriğinde bu saydıklarım ve ilave olarak antienflamatuar (enflamasyonu-güneş hasarını azaltan) özellikli içerikler de bulunmaktadır.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim,